12/04/2017

Pasta z pieczonych buraków z czosnkiem niedźwiedzim


Buraki to warzywa, które powinny często gościć na naszych stołach. Bogactwo witamin i minerałów niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu to pierwszy argument, który przemawia za tym warzywem, a jak dodamy charakterystyczny smak, który wspaniale komponuje się z innymi składnikami, tworzy się ideał. Witamina C zawarta w burakach zapobiega nowotworom, alergią i infekcjom. Z kolei witamina B1 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i krwionośnego. Żelazo i kobalt wykazują właściwości krwiotwórcze oraz są pomocne w leczeniu niedokrwistości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i zmęczenia oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu, a wapń wspiera zęby i kości. Miedź zawarta w burakach odpowiada za gospodarkę kolagenu, żelaza a sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Pieczone buraki mają delikatny, słodkawy smak. Dodałam do nich wyraziste przyprawy, m.in. czosnek niedźwiedzi, który zyskał szereg zwolenników nie tylko dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, ale także dzięki zawartości związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, sercowo- naczyniowy oraz pomagają zwalczyć bakterie i wirusy. Dzisiejsze smarowidło na pewno będzie wyraziste w smaku. Do przyrządzenia pasty przygotuj sobie:
* 3 pieczone buraki
* 300 suchej ciecierzycy
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżkę mielonego siemienia
* 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego
* 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
* spora szczypta kminu rzymskiego
* sól himalajska, pieprz

Ciecierzycę zostaw zamoczoną w wodzie na około 12 godzin, proporcje 3:1, szklanka ciecierzycy na 3 szklanki wody. Buraki umyj, osusz i zawiń w spożywczą folię aluminiową.Wstaw do rozgrzanego piekarnika ( 180°C) i piecz około 40 min aż będą miękkie. W międzyczasie wypłucz dokładnie, a następnie gotuj ciecierzycę przez około półtorej godziny na małym ogniu do miękkości. Do wody wsyp 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej . W trakcie gotowania łyżką usuń z wierzchu brudną pianę. Upieczone buraki wraz z ciecierzycą ostudź. Do miski wsyp ciecierzycę, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki i czosnek oraz pozostałą część składników. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Pasta gotowa.

Napiszcie o swoich wrażeniach z połączenia tych smaków.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger