1/15/2018

Bezglutenowe naleśniki owsiane z owocami


Czy bezglutenowe naleśniki dedykowane są tylko osobom z nietolerancją lub alergią na gluten? Otóż nie. Dietę powinniśmy systematycznie urozmaicać. Nic złego się nie stanie, jeżeli ograniczymy gluten. Nie musimy z niego rezygnować, jeżeli nie ma takich zdrowotnych przeciwwskazań. Naleśniki bezglutenowe z mąki owsianej są dobrą alternatywą na pełnowartościowy posiłek. Mąka owsiana ma delikatnie orzechowy posmak. Ziarno owsa posiada większą wartość odżywczą niż pozostałe zboża. Mąka owsiana charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz błonnika. Jest źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, cynk, miedź, wapń, selen i sód oraz witamin z grupy B. W mące znajdują się również peptydy, sterole, węglowodany i flawonoidy. Jako dodatek do naleśników postanowiłam wykorzystać mrożone truskawki, które zrywałam tego lata u mamy w ogródku. Soczyste i pełne słodyczy - nawet mrożone smakują wyśmienicie. Idealny moment na chwilę wspomnień tegorocznego lata. Aby przyrządzić naleśniki, przygotuj sobie:

Ciasto na naleśniki :

* 150 g bezglutenowej mąki owsianej
* 4 jajka

* 250 ml mleka ryżowego   
* 30 g ksylitolu
* 50 g płynnego oleju kokosowego Extra Virgin
* szczyptt soli himalajskiej

Do naczynia blendera wsyp ksylitol i zmiksuj go na pył. Dodaj resztę produktów (na końcu mleko, które należy wlewać sukcesywnie, pomału, nie wszystko na raz), dokładnie mikserem wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto najlepiej jest pozostawić na dzień lub noc w lodówce. Ja wybieram opcję na noc. Następnego dnia wystarczy usmażyć cienkie placki na naleśniki.

Farsz do naleśników:

* 1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
* sok z wyciśniętej cytryny
* 2-3 łyżeczki ksylitolu
* 1 czubatą łyżeczkę agaru
* 1 łyżkę oleju kokosowego Extra Virgin
* 1/4 łyżeczki cynamonu

Do rondelka wrzuć olej kokosowy i poczekaj aż się rozpuści (uważaj, aby się nie palił). Dodaj truskawki, ksylitol oraz sok z cytryny. Na małym ogniu podsmaż całość przez około 7-10 min cały czas mieszając. Dodaj agar i cynamon. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 min. Farsz jest gotowy, zwiń naleśniki i się nimi zajadaj.

Ps. ponieważ jestem ogromną fanką borówki, nie omieszkałam ją dorzucić wraz z posiekanymi orzechami nerkowca.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger