Ostatnimi czasy coraz częściej przychodzi mi ochota na pizzę. Czy pizza jest zdrowa? A może pizza nas tuczy? Jeśli obserwujecie mojego bloga i czytacie wpisy, zapewne prawidłowo wnioskujecie, że moje wydanie pizzy jest zdrowe i wcale nie wiąże się z przybraniem na wadze. Proste - jeżeli wiesz, co jesz, dobierasz odpowiednio składniki i sam/sama szykujesz sobie jedzenie, to masz pełną świadomość, że Twoje posiłki są pełnowartościowe. Mój wybór na dzisiaj to mix ziół i zielonych warzyw z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie od dziś wiemy, że zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych, a swoje właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. W medycynie naturalnej uważa się chlorofil za składnik łagodzący stany zapalne, sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający oczyszczanie i odtruwanie, pomocny w leczeniu anemii. Systematyczne spożywanie zielonych warzyw zwiększa również witalność oraz odporność organizmu.
Ciasto do pizzy przygotowałam z mąki orkiszowej. Orkisz jest bogatym źródłem witamin z grupy B - tiaminy, niacyny i ryboflawiny a także minerałów takich jak: manganu, żelaza, miedzi oraz aminokwasu o nazwie tryptofan. W porównaniu ze zwykłą pszenicą, orkisz zawiera większą ilość białka.
Do pizzy użyłam oczywiście sosu, który mieliście okazję już poznać w poprzednim wpisie, dla przypomnienia:
Jak przygotować domowy sos pomidorowy?
Do przygotowania ciasta niezbędne będą:
* 30 ml oliwy extra virgin
* 200- 220 ml wody w temperaturze pokojowej
* 2 łyżki suchych drożdży lub 20 g świeżych
* 400 g mąki orkiszowej drobnej
* łyżeczka soli himalajskiej
* 1/4 łyżeczki ksylitolu
Do miski wlej wodę, dodaj ksylitol i drożdże. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby drożdże się rozpuściły. Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wymieszaj produkty. Możesz ciasto wyrobić ręcznie lub używając odpowiedniego sprzętu, jeżeli takowy posiadasz. Jeżeli ciasto będzie już gotowe, natłuść miskę i umieść tam ciasto, przykrywając je najlepiej szmatką i odstaw na co najmniej 3 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na pół i rozwałkuj, formując pierwszy kawałek pizzy. Z podanych proporcji udaje mi się przygotować dwie średniej wielkości placki na pizzę.
Składniki na pizzę:
* pieczarki
* brokuł świeży
* groszek z puszki tradycyjny
* por
* suszone pomidory
* oregano
* czosnek niedźwiedzi
* listki świeżej bazylii
Na przygotowanym placku do pizzy rozsmaruj sos, posyp oregano i czosnek niedźwiedzi. Ułóż wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Dodaj groszek odsączony i suszone pomidory. Przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piecz około 10 min. Po wyciągnięciu pizzy ułóż na wierzch świeże listki bazylii.
Domowa pizza gotowa

Ps. Wybór produktów jest dowolny, podałam Wam moją propozycję.
Smacznego

Pizza rewelacyjna. Tez użyłam passatty z poprzedniego wpisu i całość wyszła naprawdę dobrze :) polecam wersje ze szpinakiem j suszonymi pomidorami
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z rady aby następnym razem wykorzystać szpinak :) wszystko co zielone, miło widziane na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuń