1/26/2018

Energetyczne fit batoniki


Energetyczne batoniki fit dedykowane są każdej osobie, ceniącej aktywny tryb życia jak i łasuchowi, lubiącemu słodkie, ale zdrowe przekąski. Dzisiejsza propozycja jest wegańska pozbawiona glutenu i cukru. Batoniki fit są pożywne i dodadzą nam energii na cały dzień. Stanowią idealną alternatywę dla sklepowych, łatwo dostępnych słodyczy, w których aż kipi od nadmiaru cukru. Batony nie zawierają soli, a zawarte w nich cukry to cukry proste, które przyswajają się błyskawicznie i są świetnym źródłem energii. Głównym składnikiem batonów są daktyle, które - oprócz dawki cukru - zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz witaminy PP, A, B1 i B2, a także fosforu, żelaza i magnezu. Ostatni z pierwiastków zalecany jest osobom żyjącym w permanentnym stresie, ponieważ usprawnia pracę serca i pomaga zmniejszyć jego skutki. Daktyle zawierają również sporo błonnika - który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je, a także antyoksydantów - które zwiększają odporność organizmu. Oprócz tego daktyle, dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z osteoporozą i menopauzą. Batoniki wzbogacone są również sporą dawką orzechów włoskich i nerkowca. Aby przygotować słodką przekąskę, niezbędne będą:
* ok. 250-300 g daktyli bez pestek * 150 g orzechów nerkowca * 70 g orzechów włoskich * 3 łyżki wiórków kokosowych * 2 solidne łyżki masła orzechowego bez dodatku soli i cukru * 2-3 łyżki siemienia * 2 łyżki naturalnego kakao bez dodatku cukru. Daktyle, orzechy, siemię i wiórki kokosowe wsyp do misy blendera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Daktyle możesz pokroić w mniejsze kawałki, aby szybciej się zmieliły. Dodaj masło orzechowe i kakao i ponownie zmiksuj lub wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż masę i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyciągnij z blaszki papier z uformowaną masą i pokrój je w cienkie prostokąty. Batoniki przechowuj w lodówce Smacznego !


2 komentarze:

  1. daktyle, orzechy nerkowca i masło orzechowe :3
    kocham to połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. To trio jeszcze nie raz zagości na moim talerzu :) zachęcam do śledzenia kolejnych wpisów :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger