1/21/2018

Placuszki jogurtowe z borówką



Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską to kolejny pomysł na śniadanie. Stanowią również świetną przekąskę, którą bez problemu zapakujesz swoim pociechom do szkoły. Placuszki są z dodatkiem owoców, do których poczułam ogromną sympatię już jakiś czas temu. W owocach borówki amerykańskiej znajdziesz wiele minerałów takich jak: cynk, selen, miedź i mangan oraz witamin: C, B , A, E, D i PP. Dzięki temu spożywanie borówki pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wpływa pozytywnie na metabolizm i układ pokarmowy. Placuszki są pożywne, dzięki czemu stanowią pełnowartościowy posiłek bogaty w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do przyrządzenia placków przygotuj sobie:


* 2 jajka
* 200 g jogurtu naturalnego typ grecki
* 1,5 łyżki oleju kokosowego Extra Virgin
* 1 czubatą łyżkę mielonego siemienia
* 2 łyżki syropu klonowego
* 200 g drobnej mąki orkiszowej
* szczyptę soli
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* około 150 g borówek do placków plus 50 g do posypania

Do naczynia miksera wbij jajka, dodaj płynny olej kokosowy (uprzednio rozpuszczony w rozgrzanym rondelku), syrop klonowy i miksuj. Następnie dodaj jogurt, szczyptę soli, zmielone siemię i ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i miksuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się dokładnie. Dodaj borówkę i delikatnie wymieszaj łyżką tak, aby nie rozgnieść owoców. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) połóż ciasto i smaż z obu stron na niewielkim ogniu do momentu, kiedy placuszki zarumienią się. Gotowe placki posyp pozostałą częścią borówek, możesz również polać odrobiną syropu klonowego. Ja niekiedy posypuję również płatkami migdałowymi.


Smacznego, Kochani 🙂


3 komentarze:

  1. Jaką mąką mogę zastąpić orkiszową? Chciałabym zrobić bezglutenowe placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam mąkę owsianą bezglutenową :) Wyjdą również bardzo smacznie

      Usuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger