2/06/2018

Jaglany deser z daktylami



Deser kojarzy się z rozpustą kulinarną i czymś zakazanym na co dzień. Wyszłam na przeciw tym stereotypom. Deser może być zdrowy, syty, lekkostrawny i smaczny. Cukry, inaczej węglowodany, są podstawowym źródłem energii. Musimy jednak pamiętać, jak ważna jest pora, w której kosztujemy tych rarytasów. Nasz organizm powinien mieć czas na strawienie i wchłonięcie ich do tkanek w postaci glukozy. Następnie węglowodany są utleniane do dwutlenku węgla i wody, co w konsekwencji przekształca się w energię. Osobiście, desery staram się spożywać do godziny 16:00, podobnie jak świeże owoce. Kasza jaglana jest lekkostrawna ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na przemianę materii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów. Daktyle - oprócz dawki cukru - zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz witaminy PP, A, B1 i B2, a także fosforu, żelaza i magnezu. Ostatni z pierwiastków zalecany jest osobom żyjącym w permanentnym stresie, ponieważ usprawnia pracę serca i pomaga zmniejszyć jego skutki. Daktyle zawierają również sporo błonnika - który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je, a także antyoksydantów - które zwiększają odporność organizmu. Oprócz tego daktyle, dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z osteoporozą i menopauzą. Jak przygotować jaglany deser z daktylami? Do przyrządzenia deseru niezbędne Tobie będą:



* 100 g daktyli
* 100 ml wody
* 200 g kaszy jaglanej
* 500 ml mleka migdałowego
* 50 g orzechów arachidowych bez soli


* 50 g orzechów nerkowca
* 50 g gorzkiej czekolady




Daktyle (zawsze wybieram ze sprawdzonego źródła, czyli ekologiczne i bez pestek) mocz parę godzin w 100 ml ciepłej, przegotowanej wody. Osobiście pozostawiam daktyle w wodzie przez całą noc. Następnie blenderem miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji. W ten sposób uzyskasz gęsty mus. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz i ugotuj w 400 ml mleka migdałowego. Do ugotowanej kaszy dolej 100 ml mleka i wodę, w której moczyły się daktyle. Zmiksuj całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę wraz z musem daktylowym ułóż partiami w kubku. Pomiędzy warstwami możesz wsypać rozdrobnione już orzechy arachidowe i nerkowca wraz z startą lub rozpuszczoną gorzką czekoladę.

Dodatki do musu jaglanego są dowolne.

Z podanych proporcji spokojnie można przyrządzić 2 solidne porcje deseru. Ilość porcji uzależniona jest również od pojemności wybranego przez Ciebie szkła.

Ten deser jest jednym z moich ulubionych, do którego często powracam w różnych kombinacjach smakowych, aczkolwiek daktyle i orzechy sprawdzają się zawsze. Następnym razem przedstawię Wam połączenie z kokosem, które również skradło moje serce.

Smacznego, słodkiego dnia życzę

2 komentarze:

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger