2/19/2018

Aromatyczna pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami


Kolejna odsłona pasty, która urozmaici twoje śniadanie. Aromatyczna, nadająca charakterystyczny smak pasta, spełni wymagania idealnego dodatku do Twojego ulubionego pieczywa. Nie będę ukrywała, że moim jest chleb żytni z ziarnami. Pasta z czerwonej fasoli to nie tylko rarytas kulinarny, który zasmakuje najbardziej wybrednym smakoszom, ale również podstawa zdrowego stylu żywienia. Czerwona fasola zawarta w paście jest bogatym źródłem witamin z grupy A, D, E , K oraz B, w szczególności witaminy B1 (tiamina), która pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację jak i na działanie antydepresyjne. Zawiera również żelazo, cynk, kwas foliowy, potas, wapń, selen i błonnik. Warto zauważyć, iż fasola ma więcej białka niż mięso. Białko, które jest zawarte w fasoli, jest zasadotwórcze, co pomaga organizmowi zachować równowagę. Ponieważ zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, polecana jest osobom z nadkwasotą jak i zgagą. Spożywanie fasoli zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Pasta to jednak nie sama fasola. Jej smak możemy zawdzięczać odpowiednio skomponowanej mieszance ziół, przypraw oraz składników, które nadają jej niepowtarzalny smak. Do przyrządzenia pasty potrzebujesz:

* puszkę fasoli czerwonej
* 8 suszonych pomidorów z zalewy
* 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
* 2 łyżeczki tymianku
* 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
* 3 łyżki prażonego sezamu
* 1 małą cebulę
* starty 2 cm korzeń imbiru
* 2 łyżki wody
* sól himalajska i pieprz

Fasolę z puszki odcedź i dokładnie przepłucz. Do wysokiego naczynia wsyp fasolę i suszone pomidory wraz z przyprawami i oliwą. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki cebulę i dodaj ją do składników. Wlej 2 łyżki mineralnej wody. Do smaku wsyp szczyptę świeżo zmielonego pieprzu oraz soli himalajskiej i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Aby konsystencja była rzadsza, możesz dodać więcej wody. Przygotowaną pastę przełóż do słoiczka lub innego opakowania. Przechowuj pod przykryciem w lodówce.

Smacznego 🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger