2/14/2018

Proteinowy omlet z żurawiną



Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który często gości w moim lunchboxie. Po każdym treningu powinniśmy zjeść białkowy posiłek lub wypić odżywkę. Proteinowy omlet stanowi zbilansowany posiłek, który swoich zwolenników powinien odnaleźć nie tylko w grupie osób aktywnych fizycznie. Wypełniony witaminami, minerałami i odpowiednią dawką cukru i białka. Dlaczego tak ważną rolę pełni białko w naszym organizmie?
Białka są jednym z niezbędnych składników pokarmowych zapewniających prawidłowe funkcjonowania organizmu. Stanowią podstawowy budulec wszystkich tkanek człowieka oraz wchodzą w skład związków, takich jak enzymy, hormony, przeciwciała. Białka, nazywane też proteinami, są również odpowiedzialne za procesy przemiany materii i wiele innych zadań, zapewniając harmonijne funkcjonowanie organizmu. Właściwa ilość białek ma decydujący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Dodatkowo stanowią one paliwo energetyczne. Niedobór białka spowalnia przemianę materii i powoduje uczucie głodu.
 Do przyrządzenia omleta przygotuj sobie:

* 4 jajka 
* 20 g odżywki białkowej 
* 2 czubate łyżeczki ksylitolu fińskiego 
* 3 łyżki otrębów orkiszowych 
* ok 50-70 ml mleka ryżowego 
* 50 g mąki ryżowej 
* 2 łyżki ostropestu mielonego 
* pół łyżeczki cynamonu 
* 2 łyżki wiórków kokosowych 
* 3 solidne łyżki żurawiny 
* 2 łyżki oleju kokosowego Extra Virgin.

Białka jajek ubij wraz z ksylitolem na sztywną pianę. Dodaj pozostałą część sypkich produktów, delikatnie mieszając łyżką tak, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Aby omlet wyszedł pulchny, mieszaj łyżką, nie mikserem. Dodaj mleko ryżowe oraz wcześniej rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie, uzyskując jednolitą konsystencję. Omlet z tak przygotowanej masy smażę na patelni bez dodatkowego już tłuszczu, aż się zetnie z obu stron. Do podania możesz wykorzystać dodatkowo żurawinę, obsypując omlet z wierzchu. Ja jednak lubię delikatnie polać go niewielką ilością syropu klonowego.

Omlet jest bardzo syty. Bywa, że dzielę go na dwa posiłki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger