5/07/2018

Jak przygotować zakwas z buraków ?


Buraki kryją w sobie prawdziwą skarbnicę składników mineralnych. Kuracja buraczana często zalecana jest w leczeniach antynowotworowych, usuwaniu toksyn jak i zwiększenia wydolności organizmu. Z każdym produktem powinniśmy jednak uważać. Burak ma również swoich przeciwników. Picie soku ze świeżego buraka przynosi bardzo dużo korzyści, aczkolwiek musimy pamiętać, że długotrwałe spożycie nadmiaru azotanów, które buraki mają w swoim składzie, może wpływać ujemnie na ogólne parametry krwi, prowadząc także do anemii. Czyli, jak to mówią, co za dużo to niezdrowo. Każda dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, aby przyniosła pozytywne efekty.

Jak już wcześniej wspominałam buraki to źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych i witamin. Witamina C zawarta w burakach zapobiega nowotworom, alergiom i infekcjom. Z kolei witamina B1 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, krwionośnego. Żelazo i kobalt wykazują właściwości krwiotwórcze oraz są pomocne w leczeniu niedokrwistości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i zmęczenia oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu, a wapń wpiera zęby i kości. Miedź zawarta w burakach odpowiada za gospodarkę kolagenu, żelaza, a sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Ale to nie wszystko.  Buraki również:

  • wzmacniają odporność organizmu
  • obniżają ciśnienie krwi
  • mają działanie antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
  • działają odmładzająco, redukują oznaki starzenia się
  • mają wpływ na poprawę wyglądu stanu włosów, skóry i paznokci
  • zmniejszają ryzyko zachorowań na osteoporozę
  • dzięki zawartości fitosteroli obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i homocysteiny dzięki kwasowi foliowemu i bateinie
  • działają odksztuśnie
  • zapobiegają wadom rozwojowym płodu ponieważ buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego
  • wspomagają walkę z wirusami
  • łagodzą objawy menopauzy
  • poprawiają nastrój
  • pomagają odkwasić organizm i przywrócić właściwą równowagę kwasowo-zasadową ponieważ są zasadotwórcze
  • wspomagają odporność
  • przeciwdziałają zgadze
  • wspomagają przemianę materii

Dzisiaj przygotujemy zakwas z buraków. Piję go codziennie około 70 ml z rana, na czczo. Zakwas z buraków jest świetnym napojem energetycznym, który dodaje siły, energii i znacznie poprawia wydolność organizmu. Aby przyrządzić zakwas, przygotuj sobie:

  • 2 kg buraków ekologicznych
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 3 łyżki soli himalajskiej
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Do zakwasu użyj umyty i wyparzony spory słój lub kamionkowy garnek. Buraki obierz, pokrój na grubsze plastry i ułóż na dnie garnka, warstwami przekładając je przyprawami i czosnkiem. Ostatnia warstwa w naczyniu to buraki, które zalej osoloną wodą (do ostudzonej wody wsyp sól i dynamicznie wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściła). Aby mieć pewność, że wszystkie składniki będą dokładnie przykryte i nic nie wypłynie na wierzch, przykrywam garnek talerzem, na który stawiam słoik wypełniony wodą. Podobną czynność wykonuję przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Tak przygotowane naczynie odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce na 7 dni. W międzyczasie zaglądam do zakwasu i, kiedy zobaczę, że wypłynie któryś produkt, niezwłocznie go odławiam czystą łyżką i wyrzucam. Pozostawienie go może doprowadzić do pojawienia się pleśni. Po tygodniu zakwas przecedzam i przelewam do czystych, wyparzonych butelek. Zakwas przechowuję w lodówce. Przy rozpoczęciu kolejnego zakwasu dobrze jest dodać odrobinę poprzedniego, aby przyspieszyć proces kiszenia.

A co zrobić z burakami, które odcedzamy z zakwasu? Kochani, ja też nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystywać odpowiednio produkty. Zakwaszone buraki dodaję do sałaty, kanapek, ale nie zapominam o moim ulubionym kremie.  Przepis znajdziesz tutaj.


Smacznego życzę :) 
Dajcie znać, jak wyszły Wasze zakwasy i oczywiście czy samopoczucie się poprawiło.


1 komentarz:

  1. Wreszcie zrobiłam swój pierwszy zakwas. Zmobilizowałaś mnie! Jestem ciekawa jak wyjdzie, oczywiście dam znać. A potem robię krem z buraków Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger