5/11/2018

Placki z batatów z dipem kolendrowym


Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, które, nie da się ukryć, że coraz częściej goszczą na naszych stołach w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie ma się co dziwić, że sięgamy po nie, gdyż zawierają wiele związków mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez, siarkę, jod, a także niewielkie ilości miedzi, selenu i manganu. Są również bogatym źródłem witaminy z grupy B, C i E oraz kwas foliowy. Jak sami widzicie na pozór zwykły ziemniak, a ile dobroci może przynieść naszemu organizmowi. Bataty charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego często są wykorzystywane do pieczenia ciastek, ciast, ale również zup i pasztetów. Na pewno niejednokrotnie mieliście okazję spróbować zapiekane bataty lub frytki z nich. Pyszne, słodkawe z odpowiednim sosem to czysta rozpusta. Jednak ja postanowiłam się podzielić z Wami moim jednym z ulubionych przepisów na wykorzystanie tej bulwy - placki z batatów.

Jak przygotować placki z batatów z dipem kolendrowym?

Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 800 g batatów, w solidne sztuki
  • 90 g pora
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g mąki jaglanej 
  • 20 g otrębów orkiszowych
  • 5 ekologicznych jajek 
  • 2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska, pieprz
  • oliwa do smażenia

Bataty obierz ze skóry, umyj i zetrzyj na najmniejszych oczkach na tarce lub wykorzystaj inne urządzenia, które ułatwi Ci tą czynność. Dodaj pozostałą część składników i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj tak, aby produkty połączyły się. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż placki obu stron do momentu, kiedy nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu placki kładę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oliwy.

PS. Używaj do smażenia sprawdzonego oleju lub tak jak ja oliwy, ale do smażenia. Oliwa Extra virgin służy tylko do użytku na zimno. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa lub sałaty.


Do przyrządzenia dipu kolendrowego przygotuj sobie:
  • 3 paluszki surimi
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 150-200 g jogurtu greckiego lub ewentualnie sojowego
  • około 15 listków kolendry świeżej
  • sól, pieprz

Do miski wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę i paluszki surimi. Do tego wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj dokładnie. Jeżeli lubisz bardziej pikantne sosy, dodaj chilli. Tak przygotowany sos odstaw do lodówki na około 15- 30 min.

Placki gotowe, sos również. 
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger