150 g suchych ziaren ciecierzycy
solidne 2 garści jarmużu
ok 7 cm korzeń pora
2 gałązki selera naciowego
1 średniej wielkości marchewkę
5 solidnych pieczarek lub garść boczniaków
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Suche ziarna ciecierzycy przed gotowaniem zalej dużą ilością wody i odstaw na 8–12 godzin, ja wykorzystuje do tego noc. Następnie cieciorkę odsącz i gotuj na małym ogniu przez około 1- 1,5 godziny. Do dużego garnka o grubym dnie, nalej oliwę do smażenia, wsyp szczyptę soli himalajskiej i wcześniej umyte i pokrojone w mniejsze kawałki por i seler naciowy. Zeszklij i dorzuć grzyby wraz z startą na najgrubszych oczkach tarki marchewkę. Wsyp imbir, kardamon, kurkumę i wymieszaj dokładnie produkty ze sobą. Odstaw na około 10 min na niewielkim ogniu mieszając cały czas aby nic nie przywarło do dna garnka. Dorzuć ugotowana i odsączoną ciecierzyce. Dolej passatę pomidorową, wszystko wymieszaj i pozostaw na kolejne 5-10 min. Na ostatnie 2-3 min gotowania dorzuć umyty i pokrojony jarmuż ( bez łodyg). Dopraw solą himalajską i pieprzem. Danie jest gotowe do podania. Ps. Pamiętaj, że passatę pomidorową możesz przygotować w domu, jak to zrobić ?
Jak przygotować domowy sos pomidorowy?
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza