5/24/2018

Ciecierzyca z warzywami



Od dawna chodził za mną pomysł na jednogarnkowy obiad z ciecierzycy. Jest zdrowa, smaczna, sycąca i świetnie komponuje się z moimi ulubionymi dodatkami, których i dzisiaj nie zabraknie. Jak udało się wam zauważyć jestem zwolennikiem kuchni Vege. Do swoich dań nie używam mięsa, dlatego też tak bardzo doceniam ciecierzycę, która zastępuje mi mięso a to dzięki temu, że jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Dzięki obfitej zawartości składników odżywczych regularne spożywanie ciecierzycy pomoże nam uporać się z wieloma chorobami. Mianowicie pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi, przyśpieszy trawienie oraz obniży poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy oraz funkcjonowanie śledziony, trzustki i żołądka i zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita. Spożywanie ciecierzycy podnosi odporność organizmu oraz poprawi wygląd i stan skóry, paznokci i włosów. Ciecierzyca, choć jeszcze mało doceniana w Polsce, jest coraz częściej spotykana w różnych postaciach na sklepowych półkach Wygodna forma to gotowa ciecierzyca w puszce lub słoiku, aczkolwiek osobiście preferuję przygotowanie jej samemu tym bardziej, że nie stanowi to najmniejszego problemu a z pewnością będzie zdrowsza i o wiele smaczniejsza. Aby przyrządzić dzisiejszą propozycję na pełnowartościowy posiłek pod tytułem- ciecierzyca z warzywami, przygotuj sobie:

150 g suchych ziaren ciecierzycy
solidne 2 garści jarmużu
ok 7 cm korzeń pora
2 gałązki selera naciowego
1 średniej wielkości marchewkę
5 solidnych pieczarek lub garść boczniaków
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa do smażenia
sól, pieprz


Suche ziarna ciecierzycy przed gotowaniem zalej dużą ilością wody i odstaw na 8–12 godzin, ja wykorzystuje do tego noc. Następnie cieciorkę odsącz i gotuj na małym ogniu przez około 1- 1,5 godziny. Do dużego garnka o grubym dnie, nalej oliwę do smażenia, wsyp szczyptę soli himalajskiej i wcześniej umyte i pokrojone w mniejsze kawałki por i seler naciowy. Zeszklij i dorzuć grzyby wraz z startą na najgrubszych oczkach tarki marchewkę. Wsyp imbir, kardamon, kurkumę i wymieszaj dokładnie produkty ze sobą. Odstaw na około 10 min na niewielkim ogniu mieszając cały czas aby nic nie przywarło do dna garnka. Dorzuć ugotowana i odsączoną ciecierzyce. Dolej passatę pomidorową, wszystko wymieszaj i pozostaw na kolejne 5-10 min. Na ostatnie 2-3 min gotowania dorzuć umyty i pokrojony jarmuż ( bez łodyg). Dopraw solą himalajską i pieprzem. Danie jest gotowe do podania. Ps. Pamiętaj, że passatę pomidorową możesz przygotować w domu, jak to zrobić ?

Jak przygotować domowy sos pomidorowy?

Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger