Korzystając z ostatnich podrygów bobu, nie mogłam oprzeć się pokusie aby nie upichcić i przekazać Wam kolejny przepis z jego udziałem. Bób jest jedną z najbardziej pożądanych roślin strączkowych w okresie letnim, dlatego już małymi krokami żegnamy się z świeżą wersją bobu w tym roku. Miłym akcentem na koniec jest krem, który urzeka aksamitnym i delikatnym smakiem. Bób jest bogaty w błonnik, witaminy między innymi A, C, B1, B6 i kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń. Dzięki temu bób posiada działanie odkwaszające, antynowotworowe, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi jak i leczy trudno gojące się rany. Jak widać bób to nie tylko smakołyk kulinarny ale również roślina która posiada mnóstwo wartości odżywczych które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie Naszego organizmu. W kremie wyżej wymieniany i zachwalany bób wystąpi z koperkiem, który cenimy na niepowtarzalny aromat i smak , jaki nadaje potrawom. Regularne dodawanie koperku do potraw pozwala dostarczyć organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor. Aby przyrządzić aromatyczny krem z bobu przygotuj sobie:
- 2 ząbki czosnku
- 1 dużą cebulę
- 800 g bobu
- pęczek koperku
- 1 łyżkę oleju kokosowego Extra Virgin
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Do osolonej wody wsyp umyty bób, gotuj przez około 15min, wystudź i obierz.
2. Do garnka wlej olej rzepakowy, wsyp odrobinę soli himalajskiej i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
3. Wlej do garnka bulion, dodaj bób i gotuj przez ok 10 min doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek, olej kokosowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Zmiksuj blenderem całość na gładką, jednolitą konsystencję.
Krem gotowy do podania, życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza