9/04/2018

Wegański pasztet z bobu


Po długiej przerwie powracam z jeszcze większym zapałem i głową pełną pomysłów. Mój powrót zdecydowanie rozpocznę od wykorzystania bobu który jeszcze jest dostępny a czekać na niego będziemy cały rok. Moja idea to tworzenie aromatycznych potraw korzystając z sezonowych produktów, które zdobywam ze sprawdzonych źródeł. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie wegańskiej wersji pasztetu z bobu. Bób jest bogaty w błonnik i witaminy, między innymi A, C, B1, B6, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń. Dzięki temu bób posiada działanie odkwaszające, antynowotworowe, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi jak i leczy trudno gojące się rany. Pasztet to nie tylko bób i aromatyczne zioła i przyprawy. Kasza jaglana w której cenię szeroki wachlarz możliwości kulinarnych i w pasztecie znalazła swoje miejsce. Kasza jest lekkostrawna, ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa korzystnie na przemianę materii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów. Dynia jest skarbnicą minerałów i witamin takich jak: A, B1, B2, B3, C, beta karoten, magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor i selen. Działa odkwaszająco i moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu. Jak sami mogliście zauważyć z informacji powyżej dwa główne składniki posiadają działanie odkwaszające dlatego też połączenie ich w pasztecie uważam za strzał w dziesiątkę. Aby przyrządzić wegański pasztet z bobu przygotuj sobie:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 kg bobu
  • 10 pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki siemienia 
  • 1,5 łyżeczki kminku w ziarnie
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • olej rzepakowy
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz  

1. Kaszę jaglaną wypłucz i gotuj prze około 15 min w większej ilości wody. Kasza powinna się rozgotować tak aby była klejąca. Kasza sypka nie sklei dobrze pasztetu.

2. Ugotuj bób w delikatnie osolonej wodzie i obierz z łupin.

3. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kawałki. Wlej do garnka o grubym dnie lub dużej patelni olej rzepakowy, wsyp sól himalajską i podduś warzywa wraz z bobem przez około 15 min.

4. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na około 5 min.

5. Wszystkie składniki wraz z posiekanym koperkiem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Przełóż do foremki masę i piecz przez godzinę w 180 ℃.

7. Sprawdź patyczkiem czy pasztet jest upieczony, jeżeli patyczek jeszcze jest klejący podpiecz przez kolejne 15 min. Jeżeli jest gotowy, wyciągnij i wystudź. 

Obowiązkowo zdradź czy smakuje :)
Smacznego 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger