10/11/2018

Bakłażan faszerowany aromatyczną ciecierzycą



Co bakłażan to inna koncepcja. Jestem zwolennikiem prostej i aromatycznej kuchni. Gotowanie powinno sprawiać nam przyjemność, czasami większą niż spożywanie posiłków przygotowanych przez nas, choć u mnie idzie to zawsze w parze. Bakłażan jest warzywem które dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, magnezu i wapnia a także jest dobrym źródłem błonnika. Postanowiłam, że w dniu dzisiejszym wystąpi wraz z ciecierzycą.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Dzięki obfitej zawartości składników odżywczych regularne spożywanie ciecierzycy pomoże nam uporać się z wieloma chorobami. Mianowicie pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi, przyśpieszy trawienie oraz obniży poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy oraz funkcjonowanie śledziony, trzustki i żołądka i zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita. Spożywanie ciecierzycy podnosi odporność organizmu oraz poprawi wygląd i stan skóry, paznokci i włosów. Ciecierzycę upichciłam z warzywami i aromatycznymi przyprawami.

Aby przyrządzić bakłażany faszerowane ciecierzycą, przygotuj sobie:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1/8 łyżeczki papryczki chilli mielonej
  • 20 listków świeżej bazylii
  • ok 15 cm pora ( biała część)
  • 1 łyżeczkę kminu rzymskiego mielonego
  • sól himalajską i świeżo mielony pieprz
  • oliwy do smażenia

1. Umyj bakłażany i wydrąż z nich środek który posiekaj na mniejsze kawałki, zostaną dorzucone do farszu.
2. Do garnka o grubszym dnie wlej oliwę i wsyp sól himalajską. 
3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek, kiedy się zeszkli dorzuć warzywa wraz z przyprawami. Duś co najmniej 15 min na niewielkim ogniu mieszając aby nic nie przywarło do dna garnka.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
5. Środek bakłażanów faszeruj przygotowanym farszem.
6. Wstaw bakłażany do piekarnika na około 25 min po czym wyjmij i podaj do zjedzenia.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger