10/08/2018

Wegańskie kaszotto w tortilli.




Uwielbiam dania jednogarnkowe. Z niczego można przygotować naprawdę bardzo ciekawe dania. Wystarczy parę składników, często pozostawionych w lodówce w niewielkich ilościach aby stworzyć kolejny ciekawy posiłek. Jednak dzisiejsza konfiguracja podania będzie odbiegała od standardów. Nie będzie to kolejna potrawka podana na talerzu. Wybrałam inną formę, która sprawdzi się również jako idealny przykład na posiłek do pracy, typu lunch box. Prosty w spakowaniu i łatwy w zjedzeniu. Tortilla zawsze się sprawdza i jej wnętrze może się zmieniać dowolnie w nowe kombinacje smakowe.
Nie mogłam się oprzeć aby nie wykorzystać ostatnich podrygów tego sezonu na kurki. Aromatyczne kurki dopełnią smakiem każdą potrawę. Poza walorami kulinarnymi kurki to bogate źródło witamin i minerałów. Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B, C, D, E oraz beta-karotenu. Jak sami widzicie, grzyby to nie tylko smaczny dodatek do potraw ale również zdrowy współczynnik dla człowieka. Aby wzbogacić potrawę w witaminy i minerały dodałam odpowiednio skomponowane warzywa oraz kaszę. Kasza jęczmienna jest pożywką witaminy z grupy B, E, K , PP oraz kwas foliowy, wapń, cynk i miedź. Jest bogata w błonnik a co za tym idzie- pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. W związku z dużą zawartością skrobi kasza zapewnia organizmowi energię na długi czas.
Aby przyrządzić wegańską tortillę, przygotuj sobie:

  • 150 g kaszy jęczmiennej                                   
  • 2 łodygi selera naciowego                
  • pół niewielkiej cukini
  • 200 g kurek
  • 2 duże pomidory
  • 2 garści jarmużu
  • 1 małą czerwoną paprykę
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżkę otrębów konopnych
  • oliwę do smażenia
  • solidną łyżkę tymianku
  • sól himalajską i pieprz świeżo mielony

1. Wszystkie warzywa umyj dokładnie i posiekaj. Pomidor sparz i obierz ze skórki.
2. Opłucz kaszę jęczmienną i nastaw do gotowania w delikatnie osolonej wodzie.
3. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę,wsyp sól i warzywa. Duś całość co najmniej 15 min, mieszając aby warzywa nie przywarły do spodu garnka.
4. Dodaj tymianek , otręby konopne. posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 min.
5. Dopraw całość solą i pieprzem.
6. Zawiń tortille, wypełniając środek farszem.

Smacznego


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger