Nie mogłam się oprzeć aby nie wykorzystać ostatnich podrygów tego sezonu na kurki. Aromatyczne kurki dopełnią smakiem każdą potrawę. Poza walorami kulinarnymi kurki to bogate źródło witamin i minerałów. Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B, C, D, E oraz beta-karotenu. Jak sami widzicie, grzyby to nie tylko smaczny dodatek do potraw ale również zdrowy współczynnik dla człowieka. Aby wzbogacić potrawę w witaminy i minerały dodałam odpowiednio skomponowane warzywa oraz kaszę. Kasza jęczmienna jest pożywką witaminy z grupy B, E, K , PP oraz kwas foliowy, wapń, cynk i miedź. Jest bogata w błonnik a co za tym idzie- pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. W związku z dużą zawartością skrobi kasza zapewnia organizmowi energię na długi czas.
Aby przyrządzić wegańską tortillę, przygotuj sobie:
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 2 łodygi selera naciowego
- pół niewielkiej cukini
- 200 g kurek
- 2 duże pomidory
- 2 garści jarmużu
- 1 małą czerwoną paprykę
- pęczek pietruszki
- 1 łyżkę otrębów konopnych
- oliwę do smażenia
- solidną łyżkę tymianku
- sól himalajską i pieprz świeżo mielony
1. Wszystkie warzywa umyj dokładnie i posiekaj. Pomidor sparz i obierz ze skórki.
2. Opłucz kaszę jęczmienną i nastaw do gotowania w delikatnie osolonej wodzie.
3. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę,wsyp sól i warzywa. Duś całość co najmniej 15 min, mieszając aby warzywa nie przywarły do spodu garnka.
4. Dodaj tymianek , otręby konopne. posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 min.
5. Dopraw całość solą i pieprzem.
6. Zawiń tortille, wypełniając środek farszem.
Smacznego

Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza