11/29/2018

Bezglutenowe burgery wegańskie z batatów bez smażenia



Moda na burgery opanowała chyba pomału wszystkich. Co i róż powstają nowe pomysły na różnego rodzaju kotlety do burgerów. W związku z faktem iż najbardziej tradycyjna wersja burgera, czyli wołowy w moim przypadku całkowicie odpada, będę was zasypywała nowymi burgerowymi wkładkami. Wszystkie ma jednak łączyć jedna podstawowa zasada; bezmięsne, aromatyczne i pyszne :)
Bezglutenowe burgery wegańskie z batatów z dodatkiem suszonych pomidorów bez smażenia to wprost idealna opcja dla osób z wieloma nietolerancjami pokarmowymi. Jak najbardziej swoich zwolenników również znajdą wśród ceniących kuchnię vege jak i poznawaczy ciekawych smaków.
Bataty zawierają wiele związków mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez, siarkę, jod, a także niewielkie ilości miedzi, selenu i manganu. Są również bogatym źródłem witaminy z grupy B, C i E oraz kwas foliowy. Jak sami widzicie na pozór zwykły ziemniak, a ile dobroci może przynieść naszemu organizmowi. Bataty charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego często są wykorzystywane do pieczenia ciastek, ciast, ale również zup i pasztetów.


Aby przyrządzić dzisiejszą wersję bezglutenowych burgerów wegańskich z batatów bez smażenia przygotuj sobie:

  • 300 g obranych batatów
  • 100 g ugotowanej czerwonej lub białej fasoli
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczkę chilli
  • 2 łyżki siemienia brązowego
  • 1,5 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczkę kuminu
  • 1 łyżeczkę czarnuszki
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • sól himalajska, pieprz
  • oliwa do smażenia

Do burgerów:
  • mix sałat
  • bułki, 6-7 szt uzależniona od ilości burgerów.
  • dowolne kiełki
  • por
  • pomidor
  • sos: sojowy jogurt, chilli, sok z limonki, 1 ząbek czosnku z praski, pieprz, sól himalajska

1. Obrane i pokrojone bataty dokładnie nasmaruj oliwą do smażenia i włóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na ok 30 min. Bataty muszą być miękkie.
2. Fasolę wsyp do większej miski i dokładnie ją wymieszaj z pozostałą częścią produktów.
3. Kiedy bataty będą już miękkie wrzuć je do miski i blenderem zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Tak przygotowaną masę za pomocą łyżki umieść na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Ja kotlety formuje łyżką. Masa jest klejąca i bardzo mocno przywiera . 
5. Kotlety piecz w piekarniku ( 200 stopni) przez około 25- 30 minut. Po upływie tego czasu kotlety przerzuć na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 min.
6. Kotlety gotowe. Każdą bułkę przekrój na pół i umieść pozostałą cześć składników.

Smacznego burgerożercy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger