11/15/2018

Wegański bigos z młodej kapusty i wędzonego tofu





Ta pora roku aż się prosi o przepis z wykorzystaniem młodej kapusty. Zbiory upraw niosą nam mnóstwo dobrodziejstw, które z łatwością komponują się i dają nowe pomysły na kolejne przepisy. Dzisiaj dość kontrowersyjny wpis, bo jak to możliwe, że bigos bez mięsa ma być i to jeszcze z " jakimś" tofu. Na moim blogu nie znajdziecie przepisu gdzie dodatek stanowi mięso. Próbując tego bigosu sami stwierdzicie, że smak młodej kapustki, wędzonego tofu i odpowiednich przypraw to idealne połączenie kiedy poszukujesz odmiennych, lekkich a pożywnych odpowiedników naszej pysznej ale ciężko strawnej, tłustej polskiej kuchni. Bigos z młodej kapusty ma niską wartość kaloryczną, dużą ilość błonnika i jeszcze większa witaminy C. Zawartość witaminy C w świeżej kapuście jest co najmniej 4 razy większa niż w kiszonej kapuście.
W kapuście oprócz wspomnianych witamin znajdziesz również potas, magnez, miedź, krzem, siarkę, wapń a także żelazo. Do przyrządzenia wegańskiego bigosu przygotuj sobie:

  • 1 kostkę wędzonego tofu
  • ok 600- 700 g młodej kapusty
  • 1 dużą marchew
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżki niefiltrowanego octu jabłkowego
  • oliwa do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczkę kminku
  • 1 szklankę bulionu warzywnego
  • sól himalajską

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kapustę poszatkuj a na tarce zetrzyj głąb kapuściany i marchew. Cebulę i czosnek pokrój w piórka.
2. Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie, wrzuć cebulę i czosnek, smaż do momentu kiedy cebula się zeszkli.
3. Do garnka wrzuć pozostałe warzywa wraz z przyprawami. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj całość.Gotuj około 15 min do momentu, kiedy kapusta będzie już miękka.
4. Dodaj pokrojony w drobną kostkę wędzone tofu, posiekany koperek z octem jabłkowy i sosem sojowym. Gotuj kolejne 15 min mieszając całość aby nie przywarła.
5. Bigos dopraw do smaku solą himalajską, jeżeli odczuwasz taką potrzebę. 
6. Obiad gotowy do podania :)

Smacznego !


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger