Ostatnim rzutem na taśmę udało mi się uzbierać ostatnie już chyba tego sezonu opieńki. Pogoda sprzyjała więc udało się nacieszyć jesiennymi smakami jeszcze i tym razem. Opieńki bo dzisiaj o nich mowa są to pyszne, aromatyczne grzybki, które za młodu charakteryzują się łagodnym smakiem. Opieńka jest to również świetny grzyb do szybkiego zbioru. Często możemy ją znaleźć rosnącą w kupkach na powalonych lub ściętych pniach drzewa. Opieńka ma właściwości lecznicze: bakteriobójcze, grzybobójcze, zwalcza m.in. pneumokoki. W medycynie chińskiej używano opieniek jako leku na choroby płuc, żołądka i wątroby. Zwalcza także kurzą ślepotę, zgagę i wspomaga leczenie epilepsji. Poprzednim razem mieliście okazję wypróbować mojej wersji kremu z opieniek, jeżeli chcielibyście skosztować wersji kremu, przepis znajdziesz poniżej:
Krem z opieniek z dodatkiem bazylii
Zupa ze świeżych opieniek na bazie bulionu warzywnego sprawdzi się również jako alternatywa klasycznego rosołku przy niedzielnym rodzinnym obiadku. Do jej przyrządzenia, przygotuj sobie:
- 550 g świeżych opieniek
- 1 średniej wielkości cebulę
- 3 marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- natkę pietruszki
- pieprz
- sól himalajską
1.
Kapelusze opieniek oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimna wodą i dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza