11/22/2018

Zupa ze świeżych opieniek


Ostatnim rzutem na taśmę udało mi się uzbierać ostatnie już chyba tego sezonu opieńki. Pogoda sprzyjała więc udało się nacieszyć jesiennymi smakami jeszcze i tym razem. Opieńki bo dzisiaj o nich mowa są to pyszne, aromatyczne grzybki, które za młodu charakteryzują się łagodnym smakiem. Opieńka jest to również świetny grzyb do szybkiego zbioru. Często możemy ją znaleźć rosnącą w kupkach na powalonych lub ściętych pniach drzewa. Opieńka ma właściwości lecznicze: bakteriobójcze, grzybobójcze, zwalcza m.in. pneumokoki. W medycynie chińskiej używano opieniek jako leku na choroby płuc, żołądka i wątroby. Zwalcza także kurzą ślepotę, zgagę i wspomaga leczenie epilepsji. Poprzednim razem mieliście okazję wypróbować mojej wersji kremu z opieniek, jeżeli chcielibyście skosztować wersji kremu, przepis znajdziesz poniżej:

Krem z opieniek z dodatkiem bazylii


Zupa ze świeżych opieniek na bazie bulionu warzywnego sprawdzi się również jako alternatywa klasycznego rosołku przy niedzielnym rodzinnym obiadku. Do jej przyrządzenia, przygotuj sobie:


  • 550 g świeżych opieniek
  • 1 średniej wielkości cebulę
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natkę pietruszki 
  • pieprz 
  • sól himalajską

1. 

Kapelusze opieniek oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimna wodą i dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger