12/06/2018

Aksamitny krem z topinamburu z chipsem z jarmużu


Topinambur choć coraz bardziej rozpoznawalny i dostępny w sklepach dla wielu dalej brzmi nazbyt egzotycznie gdzie to proste warzywo bulwiaste. Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Ponadto, dzięki
obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodki, orzechowy smak. Bulwy można spożywać po ugotowaniu, pieczeniu, blanszowaniu lub smażeniu, a także surowe, np. pokrojone w plastry. Stanowią także dodatek do sałatek. Można je również serwować marynowane, kiszone oraz zapiekane. Jednak my dzisiaj poznamy przepis na krem z topinamburu z chipsem z jarmużu i aby go przyrządzić, przygotuj sobie:

  • 2 ząbki czosnku
  • ok 10 cm pora ( biała część)
  • 150 g pieczarek
  • 300 g topinamburu
  • 80 g jogurtu sojowego
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól himalajską, pieprz
  • oliwę do smażenia
1. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, wsyp odrobinę soli himalaskiej i wcześniej pokrojony czosnek i por. 
2. Kiedy zeszklisz pora i czosnek dorzuć umyte i pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki wraz obranym topinamburem.
3. Podduś całość przez 3 minuty mieszając aby warzywa nie przywarły do dna. Wlej bulion i gotuj ok 10 min.
4. Wsyp ciecierzycę, chilli i gałkę muszkatałową. Gotuj przez kolejne 5 min.
5. Dorzuć jogurt sojowy, dopraw pieprzem i solą, zdejmij z ognia i blenderem zmiksuj na aksamitny krem.

Chipsy z jarmuża
  • świeże liście jarmuża
  • oliwę do smażenia
  • sól himaljską
1. Jarmuż umyj i odetnij listki od grubej łodygi.
2. Dokładnie nasmaruj liście oliwą i posyp solą.
3. Do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni) włóż rozłożone na blaszce listki jarmużu i piecz około 8-10 min tak aby się nie spiekły.

Krem podaj z chipsami z jarmużu

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger