3/29/2020

Wegański gulasz z batatów i tofu


Bataty to u mnie temat rzeka. Mogłabym o nich dużo mówić ale wolę wrzucić je do gara i upichcić coś pysznego. Bataty zawierają wiele związków mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez, siarkę, jod, a także niewielkie ilości miedzi, selenu i manganu. Są również bogatym źródłem witaminy z grupy B, C i E oraz kwas foliowy. Jak sami widzicie na pozór zwykły ziemniak, a ile dobroci może przynieść naszemu organizmowi. Bataty charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego często są wykorzystywane do pieczenia ciastek, ciast, pasztetów, ale również zup. Na pewno niejednokrotnie mieliście okazję spróbować zapiekane bataty lub frytki z nich. Pyszne, słodkawe z odpowiednim sosem to czysta rozpusta. Jednak ja postanowiłam się podzielić z Wami tym razem moim przepisem na aromatyczny i rozgrzewający gulasz  z batatów i tofu. A Tofu mimo wielu kontrowersji odnoście GMO warto spożywać ale jak już z każdym produktem spożywczym, tylko ze sprawdzonych źródeł. Ja wybieram zawsze ekologiczną wersję. A dlaczego tofu jest zdrowe? Bo jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Jak sami widzicie warto jeść świadomie i zdrowo. Wracając do przepisu, aby przyrządzić gulasz przygotuj sobie:

* 1 większego batata
* 3-4  pieczarki 
* puszkę białej fasoli
* ok 100 g wędzonego tofu
* 1 średniej wielkości cebulę 
* 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku 
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 1 puszkę pokrojonych pomidorów 
* 150 ml mleczka kokosowego 
* 2 spore garści szpinaku baby
* 300 ml bulionu warzywnego 
* łyżeczkę imbiru 
* 1/4 łyżeczki chilli 
* sól, pieprz 

1. Warzywa umyj, obierz a następnie pokrój w kostkę. 
2. Do garnka o grubym dnie dodaj olej kokosowy. Kiedy się roztopi, wsyp odrobinę soli i wrzuć pokrojoną cebulę, pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż ok 3 min a następnie dopraw chilli i imbirem. Wymieszaj i pozostaw na kolejne 2 minuty. 
3. Pokrojone w drobną kostkę bataty dodaj i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie dolej mleczko kokosowe. Wrzuć pomidory, tofu, dokładnie opłukaną fasolę i dopraw solą, pieprzem. Gotuj przez około 5 min na małym ogniu. 
4. Dodaj szpinak i całość zalej bulionem. Gotuj około 10 min tak aby bataty były miękkie. 

Jeżeli gulasz wyda Ci się zbyt gesty dolej bulionu lub mleczka kokosowygo. Przed podaniem posyp ulubioną zieleniną. Koperek, pietruszka, świeża kolendra czy bazylia na pewno doda swojego nietuzinkowego smaku. 

Życzę pyszności 🍽️

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger