5/11/2020

Orientalna zupa jarzynowa z mleczkiem kokosowym


Dzisiejsza zupa to prawdziwy spontaniczny pomysł. Małe ryzyko, które okazuje się wybornym połączeniem smaków. Tym razem w zamrażalniku miałam zgromadzoną marchewkę, groszek i cukinię. Zdecydowanie obecność tych warzyw zaczęła mi doskwierać. Kiedy mam nadmiar świeżych warzyw w okresie ich urodzajów, część z nich kroję w kosteczkę i mrożę. Przyszła jednak pora aby warzywa na " czarną godzinę" wykorzystać.  Co by tu zrobić ? Zdecydowanie zupę. Uwielbiam je. Pożywne a zarazem lekko strawne warianty w przeróżnych kombinacjach smakowych. Niby zwykła zupa jarzynowa a można nadać jej zupełnie inny charakter.  Mleczko kokosowe, warzywa, przyprawy oraz bulion to szybkie i zdrowe połączenie. A dlaczego ta zupa jest zdrowa? Nie tylko bo są w niej warzywa. Mleko kokosowe to smaczna alternatywa dla mleka krowiego, z którego tolerancją pokarmową ma coraz większa ilość osób. Mleczko pochodzi z białego miąższu dojrzałych kokosów i posiada delikatny smak oraz zapach. Najczęściej używane jest w kuchni indyjskiej i tajskiej. W Europie doceniane jest głównie z powodu jego smaku oraz ze względu na wartości odżywcze, m.in.: witaminę C, A, E, z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy, żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i miedź. Bomba witaminowa w połączeniu z wartościami odżywczymi warzyw to idealny pomysł na orientalną zupę jarzynową. Aby przyrządzić zupę przygotuj sobie :

* 2 marchewki średniej wielkośći
* 1 cukinię
* ok. 250 g groszku
* 1 puszkę mleczka kokosowego
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
* 1,5 łyżki srirachy lub pół łyżeczki chilli 
* 1 łyżeczkę kminu mielonego
* sól, pieprz
* czubatą łyżkę oleju kokosowego
* posiekany szczypiorek

1. Do zupy możesz użyć warzywa mrożone lub świeże. Do garnka o grubym dnie rozpuść olej kokosowy, wsyp sól i umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na nie dużym ogniu duś warzywa aby były miękkie. Dodaj kmin, srirachę lub chilli i wymieszaj dokładnie całość.

2. Wlej bulion. Gotuj przez 10 min, dodaj mleczko kokosowe i sos sojowy. Wymieszaj i gotuj 5 min. 

3. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do wrzenia. 

4. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem lub świeżymi listkami kolendry.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger