5/17/2020

Wegański budyń czekoladowy


Ten budyń przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Muszę Wam się przyznać do czegoś. Ogólnie nie przepadam ani za lodami czy też budyniem o smaku czekoladowym. Jednak przy tej wersji nie mogłam się opanować i zjadłam wszystko sama. Cóż, człowiek musi sobie jakoś osładzać to życie czy też życie ma się tylko jedno więc po co sobie odmawiać takich przyjemności. Jaglany budyń chodził mi po głowie już od dłuższego czasu. Samo jego przygotowanie nie należy do kategorii pod tytułem : trudne. Prosty, smaczny i do tego bardzo zdrowy. 
Kasza jaglana jest lekkostrawna ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na przemianę materii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów. 
Mleko kokosowe to smaczna alternatywa dla mleka krowiego, z którego tolerancją pokarmową ma coraz większa ilość osób. Mleczko pochodzi z białego miąższu dojrzałych kokosów i posiada delikatny smak oraz zapach. Najczęściej używane jest w kuchni indyjskiej i tajskiej. W Europie doceniane jest głównie z powodu jego smaku oraz ze względu na wartości odżywcze, m.in.: witaminę C, A, E, z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy, żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i miedź. Bomba witaminowa w połączeniu z wartościami odżywczymi pozostałych składników to idealny pomysł na wegański budyń czekoladowy. Aby przyrządzić go przygotuj sobie :

* 1 puszkę mleczka kokosowego
* 1 łyżkę prawdziwego kakao
* 100 g kaszy jaglanej
* 1 łyżkę melasy z trzciny cukrowej 
* 1 większy dojrzały banan 

1. W rondelku, mleczko kokosowe wymieszaj z kakaem. Dodaj melasę i podgrzej przez około 2 minuty do osiągnięciu mniej więcej temperatury 50° C

2.Obranego i pokrojonego banana wraz z  przepłukaną i ugotowaną kaszą jaglaną dodaj do wcześniej przygotowanych składników. 

3. Całość dokładnie miksuj do osiągnięcia jednolitej masy. 

4. Mus przelej do mniejszych naczyń i wstaw do lodówki. Przed podaniem możesz dodać pokrojonego, świeżego banana jako dodatek. 

Smacznego Moi Mili :)

3 komentarze:

  1. Z pewnością wkrótce dodam go do swojej diety. Ile taki budyń ma kalorii na 100g? Pozdrawiam, aż pobudziłaś mój żołądek 😹

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! Wygląda przepysznie! Dzięki za przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam😻 jeszcze tylko łyżka masła orzechowego i bajka!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger